Cursussen

en Workshops

Heb je nog geen ervaring met klei en keramiek of juist wel? Dan ben je van harte welkom om cursussen keramiek bij mij te volgen. Is een cursus vol of al gestart dan is het aan te raden om een losse workshop te volgen. Het is altijd mogelijk om een proefles te volgen. Via het contactformulier kun je die aanvragen. 

Het nieuwe cursusseizoen start in september 2020 en loopt tot juni 2021. Het cursusaanbod wordt gaande het jaar steeds aangevuld en bijgesteld. Houdt de website in de gaten voor de actuele informatie.

11Suzan von perydon Zwolle
Van beginner tot gevorderd

Cursussen

Beginners / Gevorderd

De cursus voor beginners is bedoelt voor mensen die weinig tot geen ervaring hebben met klei. De groep is vaak een mix van beginners die net begonnen zijn of al een paar jaar met keramiek bezig zijn. Door de verschillende leerniveaus te mixen ontstaat er een uitwisseling van ervaringen en inspiratie.

Gevorderde cursus is geschikt voor mensen die al geruime ervaring hebben met keramiek en verdieping zoeken in technische toepassingen. In de cursus is er ook aandacht voor vormgeving en het perfectioneren daarvan. De cursusgroep is een mix van cursisten die tussen de 5 en 10 jaar ervaring hebben met keramiek. 

Meer info

Kennismaking met klei

De beginnerscursus is bedoelt om het eerste begin met klei te maken. In deze cursus worden de basisprincipes van keramiek aangeleerd in 7 lessen. Dit zijn het bouwen met rollen klei en platen klei. Het decoreren van de werkstukken doormiddel van engobe en glazuur komen in deze cursus in de basis aanbod.

Meer info

Verdieping in Beeld

Deze cursus “Verdieping in beeld” richt zich op cursisten die de technische aspecten van keramiek al onder de knie hebben. De cursus staat in het teken van beeldend onderzoek en het uitdiepen van het beeldend verhaal. 

Meer info

Raku Kort / Lang

Raku – Kort is voor cursisten die al bisquit gebakken werkstukken hebben en deze enkel hoeft te glazuren. Op vrijdag zal er instructie gegeven worden over het glazuren en het raku proces. Ook zullen een aantal werkstukken geglazuurd worden. Op zaterdag zal het raku stoken plaats vinden. Gezamenlijk zal er gezorgd worden voor een lekkere lunch. 

*De werkstukken dienen van grove chamotte klei gemaakt te zijn en bisquit gestookt te zijn min 950 – max 1050 graden.

Er kunnen maximaal 5 personen deelnemen aan de cursus. Als de cursus vol is zal er een extra moment worden aangeboden.

De Raku – Lang cursus is een uitgebreide voorbereiding op een dag raku stoken. Tijdens de lessen krijg je de mogelijkheid om beelden te maken die geschikt zijn om te raku stoken. Als cursist werk je naar 2 à 3 werkstukken toe en word je begeleid op vormgeving en techniek. Je krijgt instructie in het maken en het glazuren van de werkstukken. Er zal uitgebreid stil worden gestaan bij het raku proces en hoe dit in zijn werk gaat. Er zal ook ingegaan worden op verschillende raku stooktechnieken.

Meer info
Creatief kleien

Workshops

Kaasplank maken

Maak in 2,5 uur een mooie kaas of borrelplank. De workshop is aan te vragen voor groepen van minimaal 4 mensen.

Meer info

Huisje bouwen

In deze workshop maak je zelf een huisje van klei. Workshop is aan te vragen voor groepen van minimaal 4 mensen. 

Meer info

Kinderfeestje - Dierenkoppen

Kies eens voor een creatief kinderfeestje. De kinderen maken in 2,5 uur tijd een dierenkop die ze later aan de muur kunnen hangen. Vanaf 10 jaar. 

Meer info

Kinderfeestje - Kop en Schotel

Maak je eigen kop en schotel van klei, waar je ook nog uit kunt drinken! Een creatief kinderfeest voor kinderen vanaf 7 jaar. 

Meer info

Cursisten die je voor gingen

 • Susanne is een goede docent, heeft een scherp oog voor vormgeving en combineert dit met uitgebreide kennis van glazuren en technieken. De keramiekcursus is een interessante en ook gezellige mix van mensen met verschillende ervaringsniveaus.

  Anne-marijn
  11
 • Mijn keramiek cursus is mijn creatieve rustmoment van de week. Ik vind het heerlijk om met de vingers “in de klei” te zitten. Aan het einde van de cursusavond is mijn werkstuk gegroeid – niet altijd zoals ik verwacht, maar het is altijd leuk. Ik leer elke keer wat bij en Susanne denkt erg leuk mee en helpt wanneer ik vastloop. Als niet zo ervaren cursist is het ook leuk om te zien wat de andere medecursisten doen en elke keer ook iets van hun te leren.

  Naast heerlijk bezig zijn met de klei hebben we ook een heleboel lol en is het super gezellig.

  Dorte
  11keramiekcursist
 • Werken in het atelier van Susanne is elke keer weer een feestje. Voor mij is werken met klei de ultieme manier om mijn hoofd leegmaken na een drukke week. Susanne geeft veel technische tips, maar laat je vooral anders kijken naar je werk. Hierdoor krijg je andere inzichten en wordt je steeds “blijer” met je werk.

  Nicky
  11keramiekcursist