0

Cursisten experimenteren met Mocha Diffusion

Afgelopen zomer heb ik mijn atelier eens flink opgeruimd. Ik kwam veel oude proefjes tegen van technieken die ik ooit eens heb geprobeerd. Dit liet ik zien aan de cursisten en zij werden direct nieuwsgierig. Één van die technieken was Mocha Diffusion een oude techniek die vroeger met tabaksbladeren werd gemaakt. 

Wat is Mocha Diffusion?

Door een oxide op te lossen in water met een zuur, zoals appelazijn ontstaat er een reactie. Een druppel mocha diffusion op de natte engobe geeft een reactie en er word een bijzondere vorm zichtbaar. De vormen lijken op karnemelk in een glas, fossielen of virus achtige vormen.

Tijdens het experimenteren kreeg ik de gedachte: “Nu gebruiken we witte engobe en cobalt oxide. Maar zou het ook andersom kunnen?” Samen met cursisten ging ik dit onderzoeken en kwamen we tot verrassende resultaten.

Samen ontdekken

Tijdens een cursusseizoen komen meerdere decoratie technieken aanbod. Dit ontstaat meestal spontaan vanuit een vraag van een van de cursisten of iets dat ik zelf ontdekt heb. 

keramiekcursus

Alle proefplaatjes van de cursisten.

keramiekcursus

Wit op Zwart

Kan de techniek ook anders? Ja! Door zwarte engobe te gebruiken en een oxide die wit is, zoals tin en zinkoxide. Ik heb tin gebruikt voor mijn proefplaatje.

Related Posts